zondag 5 augustus 2012

Groningen Selwerd Het Groote Klooster

Vandaag (5 augustus) werden we welkom geheten door Thies en Ans Bolhuis. Zij wonen sinds 1981op de boerderij die in 1934 gebouwd is op een voormalig kloosterterrein. Gisteren en vandaag waren de unieke tuinen weer te bewonderen met als thema “Groei en Bloei”. De tuinen zijn zeker de moeite waard eens te bezoeken en de bijzondere rotstuin is in de mei maand op zijn mooist. Maar ook in de zomer en herfst zijn verschillende borders een bezoek waard.

Grootklooster is de plaats waar van 1300 tot 1600 het klooster van Selwerd heeft gestaan Selwerd is een gebied ten noorden van de stad Groningen, in het zogenaamde Reitdiepdal.
Het is in tientallen eeuwen ontstaan door aanslibbing vanuit de Waddenzee. Tot in de negentiende eeuw stroomde het zeewater nog tot de stad Groningen Bij grondboringen is er een kleilaag van meer dan 10 meter aangeboord. Daaronder een humuslaag met planten delen met daaronder het zand uit Drenthe.
Rondom het huis vonden we nog voorwerpen uit het verleden, zoals potscherven uit de 13 eeuw en musketkogels en een menselijk skelet.
Het klooster is in de middeleeuwen meerdere keren door legers bezet en gebruikt als uitvalsbasis tegen de stad. Van een rustig kloosterleven was dan vaak geen sprake. Dit was de aanleiding dat in 1580 het klooster door de stad Groningen is veroverd en werd afgebroken.
Het landschap in het Reitdiepdal vertelt een verhaal van bewoning en de strijd tussen natuur en cultuur. Op vele plaatsen vinden we Wierden (Terpen). Het zijn verhoogde woonplaatsen opgeworpen door de eerste bewoners om de voeten droog te houden.

Foto’s van een eerder bezoek en vandaag: klik hier

Alle informatie over de tuinen: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten