maandag 23 januari 2012

Groningen Stad Noorderplantsoen - Paviljoen

groningen-noorderplantsoen-paviljoen
Nabij de barokke vijver midden in het Noorderplantsoen vinden we het Paviljoen. Dit paviljoen werd in 1930 in opdracht van brouwerij d’Oranjeboom  gebouwd ter vervanging van een oudere kiosk naar ontwerp van de Groninger architect S.J. Bouma in een stijl met kenmerken van de Amsterdamse School.
groningen-noorderplantsoen-paviljoen + vijverpartij

Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, maar de korte zijde aan de vijverzijde is geheel halfrond gesloten. Onder een luifel bevindt zich de toegang.
Rondom is het gebouw geheel geopend met een metrum van grote vensters, waarboven een stevige daklijst het vlakgedekte bouwvolume afsluit. De plint onder de reeks vensters is gemetseld van baksteen.
Het gebouwtje  bestaat eigenlijk uit een rond een kern gebouwde erker, die aan de zuidzijde verder doorloopt dan aan de noordzijde. De kern bestaat uit een aantal delen, die kubistisch vormgegeven zijn.
Het schoorsteenblok wordt aan twee zijden geflankeerd door blokvormige elementen, die lager zijn en hoge vlaggemasten dragen. Voor deze compositie is een lint van bovenlichten over het midden van de rondgaande serre gebouwd. Het slechts met enkel vensterreeksjes geopende achtergedeelte bevat de keuken. De wanden zijn bepleisterd en gedecoreerd met een ingegroefd abstract, lineair patroon.

groningen-noorderplantsoen-paviljoen
Het gebouw, waar nu het restaurant Jantje zag eens pruimen hangen is gehuisvest, is een belangrijk element door zijn situering aan een ellipsvormige vijverpartij in het Noorderplantsoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten