dinsdag 24 januari 2012

Groningen Stad Centrum Universiteitsmuseum Beyond the Stars

Bijschrift toevoegen
Op 23 januari jongstleden eindigde de expositieBeyond the Stars in het Groninger Universiteitsmuseum. Hoogtepunten van deze tentoonstelling waren spectaculaire foto’s van objecten binnen en buiten ons melkwegstelsel. Dankzij ultramoderne satellieten en telescopen konden de bezoekers kijken naar exoplaneten, supernova’s en geheimzinnige sterrenstelsels. Bovendien waren er op bepaalde tijdstippen planetariumshows in het Kapteyn planetarium: een virtuele ruimtereis, beginnend aan de Groningse sterrenhemel.

 
groningen-paddepoel-universum
Reden dat  de kunstenaars, Angelique Boter, Gea Koopman, Ivonne Moorlag en haar wijkbewoners uit Paddepoel recentelijk deze expositie bezochten  om inspiratie op te doen voor het vervolg van hun project Universum. Zelf ook maar eens wezen kijken en het nodige fotomateriaal verzameld.: klik hier


Het jaar 2011 was door de NASA uitgeroepen tot het jaar van het zonnestelsel. Beyond the stars begon dan ook met de vertrouwde beelden van Zon, Maan en planeten, maar voegde er direct veel nieuws aan toe: duinen op Mars, de draaiende Saturnus-manen Rhea en Titan, steeds wordt de bezoeker verrast.

Via een tocht door het Melkwegstelsel ging het langzaam richting climax: metersgrote kleurenfoto’s van de oneindige ruimte. De tocht was gelardeerd met een topstuk uit eigen collectie: satelliet ANS, Nederlands eerste belangrijke bijdrage aan het ruimteonderzoek. Verder zijn er modellen van andere satellieten en telescopen opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten